ASINFO - Карпати, Крим, Азов, Чорногорія.

Головна

Контакти:
тел. (+38097) 298-54-96
        (+38095) 86-34-999
info@asinfo.com.ua

Карпати

Вина та коньяки Карпат

Винный погреб.Ужгород.У Карпатах найвідоміші винні заводи знаходяться на Закарпатті. В основному це Мукачівський, Берегівський, Ужгородський та Виноградівський райони. У решті районів клімат не дозволяє. Та й те, вина тут переважно сухі. Серед відомих підприємств: орендне підприємство "Ужгородський коньячний завод", АПТП "Бобовище" - с.Бобовище, Мукачівський р-н, АПТП "Мукачівський" - Мукачеве, АПФ "Леанка" - с.Середнє, Ужгородський р-н. Тут досвідчені екскурсоводи розкажуть історію освіти підприємств, Ви зможете відвідати дегустаційні зали, познайомитися з технологією виробництва вин та коньяків, а також дізнатися про національні традиції при виготовленні цих божественних напоїв. А після закінчення екскурсії Вам пропонується придбати продукцію, яка Вам сподобалася, і при цьому вартість її набагато нижча, ніж у магазинах.

Гостиницы, отели, коттеджи в Карпатах

На Закарпатті дуже своєрідні кліматичні умови. Для вирощування винограду потрібен досить теплий клімат, тому виноградні лози можна зустріти тільки на південних схилах гір у закарпатській області. Найбільш сприятливі умови у передгір'ях, у районі Виноградова, на висотах 100 – 250 метрів. У районі Ужгорода чудові умови для вирощування Ріслінга, Леанки. Найсприятливіше місце – район села Середнє. Тут виноградники захищені гірками від холодних вітрів. Вирощуються практично всі сорти винограду – Леанка, Трамінер, токайські сорти, Рислінг. Найбільш відомі вина - "Середнянське", "Роза Закарпаття", "Берегiвське". Вина неодноразово відзначали нагороди на міжнародних конкурсах. У мукачівському районі широко поширені ізабельні сорти. Із них готують "Іршавське", " Рислінг виготовляють високоякісні шампанські вина. Колір вина - світло-золотистий, із зеленуватим відтінком. Легкий гармонійний смак та букет. Рислінг виготовляють високоякісні шампанські вина. Колір вина - світло-золотистий, із зеленуватим відтінком. Легкий гармонійний смак та букет.

Нині на Закарпатті налічується понад 100 сортів винограду. Останнім часом у виноробних радгоспах було посаджено безліч нових винних сортів виноградних лоз - різноманітні Мускати, Каберне, Ріслінг, Фурімінт та інші. Але, звичайно, давно вивчені і широко поширені сорти зараз використовуються для виробництва якісних марочних закарпатських вин.
Леанка - дуже поширений на Закарпатті сорт, який добре прижився в цій місцевості. З нього виготовляють сухе марочне столове вино. Наприклад, з нього виготовляють вино у селі Середнє, що має назву "Середнянське", а також фірмою "Айсберг" - "Леанка". Вино має тонкий смак і аромат, з легким цитрусовим відтінком. У Молдові цей сорт винограду має назву "Фетяска".
Рислінг, як і Леанка, широко поширений. Здебільшого його вирощують у Берегівському районі.
Трамінер - також є одним із трьох основних сортів винограду на Закарпатті. Має дуже гарну врожайність, накопичує досить велику кількість цукру.
Наразі розпочалося виробництво токайських вин на Закарпатті. Тому в хід пішли такі сорти як Фурімінт, Гарс Лавелю. Їх цих сортів також готують марочне вино, що нагадує токайське.
Совіньйон - мало поширений у регіоні. Він йде на приготування шампанських вин та коньяків.
З Мускатних сортів виготовляють легкі десертні вина. За рахунок природних умов виноград придатний для приготування таких вин майже щороку. Вина відрізняються високою якістю. Однак мускатних сортів досить мало, тому вина досить рідкісні.
Мускат оттонель вирощується у Берегівському та Виноградівському районах. Використовується для приготування столових та десертних вин.
Червоні сорти в Закарпатті представлені лише кількома видами – Каберне-Совіньйон, Алікант Буше, Матрац, Ізабелла. Але зараз досліджуються можливості вирощування кримських сортів – Бастардо Магарацький, Таврида. З нього готують столові та десертні вина високої якості.
З Ізабелли готують своєрідні вина з терпкуватим смаком і суничним ароматом, столові та десертні.
Тут описані лише найпоширеніші сорти винограду. Але в горах вирощують ще багато маловідомих та малопоширених сортів, з яких роблять не менш якісне та оригінальне вино.

Будинок вина у селі Яноші
Дегустаційний зал "Старий підвал"
Дегустація вина у селі Кідьош

І трохи про продукцію винзаводів.
Вино "Променисте" - готують із рожевого Трамінера. Біле столове марочне вино, півторарічної витримки. Вино світло-жовтого забарвлення, легке, іскристе з легким букетом. На останніх конкурсах здобуло срібні медалі.

"Середнянське"- виготовляють із сорту Леанка у Берегівському та Ужгородському радгоспах. Півторарічної витримки. Колір вина – світло-жовтий. Смак легкий, освіжаючий, із легким пряним ароматом. Вино користується великою популярністю, здобуло 4 срібні медалі на міжнародних конкурсах.

Десертні вина.
"Роза Закарпаття" - виготовляють із Трамінера рожевого. Вино відрізняється вираженим ароматом троянди. Колір темно-золотистий. Смак повний, маслянистий. Вино здобуло 8 золотих нагород.

"Закарпатське" - вино токайського типу, готують із сортів Фурімінт та Гарс Лавелю. Десертне вино. Колір темно-бурштиновий. Яскраво виражений токайський букет з відтінком кірки житнього хліба. Має найвищі нагороди на міжнародних конкурсах.

Багато санаторіїв та баз відпочинку пропонують екскурсії виноробними заводами Закарпаття. На заводах ви можете скуштувати та купити всю продукцію. Ось у магазинах купувати вино не радять. Виробництвом та реалізацією вин займаються фірми "Айсберг", "Cotnar", "Скілур". Вони виробляють не лише українські вина, а й Токайські вина за угорською ліцензією. Тому якщо ви купуєте Токай у магазині, то, можливо, це вино було вироблено в Україні. Всі вина високої якості, але ціни нижчі, ніж на кримські вина.

Коньяк.
Закарпаття славиться своїми коньяками. Виробляють їх тут переважно в Ужгороді, на "Ужгородському коньячному заводі". Завод спеціалізується на випуску коньяків з витримкою від 3 до 12 років із коньячних спиртів, вироблених із екологічно чистої сировини. Спирт витримується в дубових бочках, що зберігаються в наземних приміщеннях, які відповідають найвищим стандартам спиртосховищ у коньячному виробництві. Закарпатські марочні коньяки – унікальний витвір людини та природи, з використанням багатовікових традицій. Органолептичні якості коньяків, їхня стабільність забезпечили продукції визнання серед фахівців та споживачів як в Україні, так і за кордоном.

"Карпати". 8 річної витримки, 43% алк. Має м'який гармонійний смак, з цитроновим і квітковим тонами. Нагороджений 5 золотими, 3 срібними та 1 бронзовою медалями.

"Закарпатський" . 4 річної витримки. Має м'який смак з відтінком винограду і квітковим ароматом. Нагороджений 1 золотою, 3 срібними та 1 бронзовою медалями.

"Тиса" . 6 річної витримки, 42% алк. Має тонкий шоколадно-ванільний смак. 5 золотих медалей, 3 срібні, 2 бронзові.

"Ужгород" . 12-річної витримки. Повний, складний смак із вираженим шоколадним відтінком. 5 золотих та 3 срібних медалі.





Підрозділи

Чизай

Статистика




Copyright © 2002 - 2024 "ASINFO"
Материали та фото захищені авторським правом. Використання материалів без дозволу авторів заборонено.